1. Giriş ve Kılavuzun Vizyonu
AHA/ASA tarafından yayımlanan “2026 Akut İskemik İnme (AIS) Hastalarının Erken Yönetimi Kılavuzu”, 2018 kılavuzu ve 2019 güncellemesinin yerine geçen güncel önerileri tek bir çerçevede birleştirir. Kılavuz, inme bakımını yalnızca acil serviste başlayan bir işlem olarak değil; hastane öncesi değerlendirmeden akut tedaviye ve erken hastane içi izlem/komplikasyon yönetimine uzanan entegre bir bakım sistemi olarak ele alır. Bu sistem, pratikte çoğu yerde “ana merkez–çevre (uydu) merkez ağı” şeklinde işler. Temel değerlendirme ve ilk tedaviler çevre merkezlerde başlatılırken, ileri tedavi gerektiren hastalar planlı şekilde ana merkeze yönlendirilir. “Zaman beyindir” yaklaşımı da bu nedenle sadece hızlanmak değil, doğru hastayı doğru tedaviye ulaştırmak anlamına gelir. Bazı hastalarda damar yolundan pıhtı eritici ilaç (IVT) yeterliyken, bazı hastalarda pıhtının damar içinden çıkarılması (endovasküler trombektomi, EVT) için bu işlemi yapabilen merkeze en uygun sevk planı gerekir.

2. En Önemli Stratejik “Eve Götürülecek” Mesajlar
Bu bölüm, AHA/ASA’nın 2026 Akut İskemik İnme (AIS) kılavuzundaki önerileri sahada uygulanabilir “ana mesajlara” dönüştürmeyi amaçlar. Kılavuzun temel yaklaşımı, inme bakımını koordinasyon gerektiren bir bakım sistemi olarak ele almaktır. Bu nedenle “zaman beyindir” ilkesi artık yalnızca hızlanmayı değil, doğru hastayı doğru tedaviye (damar yolundan pıhtı eritici tedavi veya pıhtının damar içinden çıkarılması) en uygun merkeze yönlendirerek ulaştırmayı ifade eder. Aşağıdaki tablo, kurumların protokollerini güncellemesi açısından en pratik ve stratejik mesajları özetlemektedir.

3. Yenilenen ve Yüksek Etkili Öneriler
Bu bölüm, AHA/ASA’nın 2026 Akut İskemik İnme (AIS) kılavuzunda uygulamayı en çok değiştirmesi beklenen yeni önerileri özetler.
Kaynaklar
American Heart Association/American Stroke Association. 2026 Guideline for the Management of Patients With Acute Ischemic Stroke: A Guideline From the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. 2026 Feb;57(2):e100-e250.
















