Fibrinolitik Önerileri ESC 2017

0
1742

blankKalbi besleyen koronerler tam olarak tıkanması sonucunda ortaya iskemik durumuma ST segment elevasyonlu MI (STEMİ) denir. STEMI’de koroner damar NSTEMI’ye kıyasla daha uzun bir süre boyunca koronerle pıhtıyla tıkalı kalır bu da belirgin enfarktüse neden olur. STEMI görülen hastalarda, kalp kasındaki hasarın sınırlandırılması ve hastanın ölümüne neden olmaması için, etkilenen damarın tıkanıklığının hemen açılması gerekmektedir (revaskülarizasyon). Eğer pıhtının erimesi çok kısa zaman içinde olursa, oluşacak infarktüs alanı küçük olur ve ventrikül fonksiyonları bozulmadan veya çok az etkilenerek kalır.

blank

İlk 120 dakika içinde girişime alınma ihtimali olmayan hastalar için fibrinolitik verip ardından girişim için sevk etmek ( bu kılavuzda ‘farmakoinvaziv yaklaşım’ olarak tanımlanmaktadır) uygun bir seçenek gibi görünmektedir.

blank

blank

blank

Fibrinolitik tedavi sonrası tedavinin başarılı olup olmadığına 60–90 dakika içinde karar verilebileceği, eğer klinik göstergelere göre fibrinolitik tedavi başarısız ise acilen ‘kurtarıcı PKG’ amaçlı hastanın sevk edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Fibrinolitik tedavinin başarılı olması durumunda rutin KAG ve gerekirse PKG amaçlı hastayı sevk etme süresi önceki kılavuzda 3 saat olarak yer alırken yeni kılavuzda 2 saate indirilmiştir. Dolayısıyla fibrinolitik tedavinin ardından 2–24 saat içinde hasta girişim yapılan bir merkeze gönderilmelidir.

blank

STEMİ Kılavuzu ESC 2017

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz