Resüsitasyon algoritmalarında önde gelen kuruluşlardan olan American Heart Association (AHA) Kardiyopulmoner Resusitasyon ve Acil Kardiyovasküler Bakım Kılavuzunu 21 Ekim 2020 tarihinde yayınladı.
Yetişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması
- Yetişkin temel ve ileri kardiyak yaşam desteği algoritmasında ciddi bir değişiklik gözlenmemektedir. CPR’a erken başlanılması yeniden vurgulanmıştır. Özellikle profosyonel olmayan kurtarıcılar tarafından erken başlanan CPR önemlidir.
- Göğüs basılarının kalitesinin önemi geniş hasta serilerinde gösterilmiştir.
- Ortalama bir yetişkin için en az 2 inç veya 5 cm derinliğe kadar göğüs kompresyonu yapmalıdır. (Sınıf 1, LOE B- NR) 6 cm’i geçmemelidir (c1, KD C-LD).
- Kurtarıcıların göğüs kompresyonlarının hızı 100-120 bası/dk olmalıdır (c2a, KD B-NR). Kompresyon uygulayanı 2 dakikada bir değiştir. Yorgun ise daha erken değişmesi önerilmektedir.
- Entübe değilse Kompresyon-Ventilasyon oranı 30:2 olarak uygulanmalıdır. Kantitatif dalga formu kapnografide PETCO2 düşükse veya düşüyorsa CPR kalitesinin iyileştirilmesini önermektedir.
- Defibrilasyon
Bifazik: Üretici firmanın tavsiyesine göre ( Başlangıç Dozu; 120-200j) uygulanabilir. Ancak üretici tavsiyesi yok ise en üst joule değerinden verilir. İkincil ve takip eden diğer şoklarda eşit veya daha yüksek doz düşünülebilir.
Monofazik: 360 Joule
Çift Ardışık Defibrilasyon: Yeni teknolojik yaklaşım, neredeyse aynı anda 2 defibrilatör ile hastaya şok verilmesi işlemidir. Yararlılığı belirlenememiştir. (Sınıf 2b, LOE C-LD) - Halktan kurtarıcıların hastaya zarar verme endişesi ile kardiyopulmoner arreste müdahale etmekten çekinmelerine gerek yoktur (cI, KD C-LD).
- İntraosseöz (IO)- İntravenöz (IV): Periferik IV yolu, acil farmakoterapi vermek için geleneksel yaklaşım olmuştur, ancak IO yolu popülaritesi artmıştır ve vasküler erişim için ilk basamak yaklaşım olarak giderek daha fazla uygulanmaktadır. Yeni kanıtlar, IV yolla karşılaştırıldığında IO yolunun etkinliği hakkında bir miktar belirsizlik olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, kurtarıcının ilk olarak kardiyak arestte ilaç uygulaması için IV erişimini kurmaya çalışması mantıklıdır (Sınıf 2a, LOE B-NR). IV erişimindeki girişimler başarısız olursa veya uygulanabilir değilse IO erişimi düşünülebilir (Sınıf 2b, LOE B-NR)
- İlaç Tedavisi
Adrenalin IV/IO dozu: 1 mg her 3-5 dakikada bir
Amidodaron IV/IO dozu: 1.Doz 300 mg (Bolus), 2.Doz 150 mg
Veya
Lidocain IV/IO dozu: 1.Doz 1-1.5 mg/kg, 2.Doz 0.5-0.75 mg/kg
- Erken adrenalin uygulaması: Erken epinefrin uygulamasının iki randomize klinik çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde erken epinefrin uygulamasının spontan geri dönüşünü (ROSC) ve ve sağkalımı artırdığını göstermektedir (Sınıf 1, LOE BR).Kılavuza göre Yetişkin Kardiyak Arrest Algoritmasında şok verilemez; ritimleri olan hastalarda epinefrinin erken uygulanması vurgulanmış.
– Zamanlamayla ilgili olarak, şok verilemez bir ritimle kalp durması için, epinefrinin mümkün olan en kısa sürede uygulanması mantıklıdır (Sınıf 2a, C-LD).
– Zamanlama ile ilgili olarak, şok verilebilir bir ritimle kardiyak arrest için, ilk defibrilasyon girişimleri başarısız olduktan sonra epinefrin verilmesi makul olabilir (Sınıf 2b, C-LD).
Yetişkin Kardiyak Arrest Algoritmasında şok verilemez ritimleri olan hastalarda epinefrinin erken uygulanması vurgulanmış. - Geri Döndürülebilir Nedenler
– Hipovolemia
– Hipoksi
– Hidrojen İyonu (Asidoz)
– Hipo/Hiperkalemi
– Hipotermi
– Tansiyon Pnomotoraks
– Tamponat Kardiyak
– Toksinler
– Trombozis Pulmoner
– Trombozis Kardiyak - Resüsitasyonun bireyselleştirilmiş yönetimi: Tüm kardiyak arrest olayları aynı değildir (opioid aşırı doz ve gebelikte kalp durması vb.).
Özel durumlarda hasta yönetimi ilerleyen günlerde anlatılacaktır.
AHA Kardiyopulmoner Resusitasyon ve Acil Kardiyovasküler Bakım Kılavuzu 2020
Facebook Yorumları