Furosemid, böbreklerden elektrolitlerin geri emilimini engelleyerek vücuttan daha fazla su atılımını sağlayan bir loop diüretiktir. Bu nedenle, konjestif kalp yetmezliği alevlenmeleri, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon gibi çeşitli klinik durumlarda ödemin giderilmesi amacıyla kullanılır.
Loop diüretikleri, nefron düzeyinde, Henle kulpu- nun çıkan kolunun kalın kısmında sodyum (Na), potasyum(K) ve klorun (Cl) aktif trans- portunu önleyerek etki gösterirler. Bu etkileri sonucu idrar ile Na, K,CI ve net su atılımımı arttırırlar.
Etki Başlangıcı: Oral: 30-60 dakika; IM: 30 dakila; IV: ~5 dakika
Etki süresi: Oral: 6-8 saat; IV: 2 saat
Yarılanma Ömrü (t½): 4,5 saat
Metabolizma: Karaciğer
Atılım: İdrar
Lasix® 20 mg /2 mL IM/IV enjeksiyonluk ampul
Furosemid, Henle kulpunun çıkan kolunda bulunan Na+2Cl–K+ transport mekanizmasını inhibe ederek nefronda sodyum, klor ve suyun yeniden emilimini azaltır. Aynı zamanda, proksimal ve distal tübüllerde sodyum ve klorürün tübüler yeniden emilimini bloke ederek diürezi destekler. Bu inhibisyon, sodyum, klorür, magnezyum, kalsiyum, hidrojen ve potasyum iyonları ile birlikte artan su atılımıyla sonuçlanır. Diğer loop diüretikleri gibi, furosemid de ürik asit atılımını azaltır.
Ayrıca, furosemidin diüretik etkisinin oluşmasında böbreklerde meydana getirdiği hemodinamik değişiklikler de önemlidir. Furosemid, bazı mediatörlerin (örneğin PGE2) sentezini artırarak böbrek damarlarında vazodilatasyona neden olur ve buna bağlı olarak glomerüler filtrasyon hızı artar. Furosemid, yukarıda belirtilen mekanizmalar aracılığıyla böbreklerden idrar, sodyum ve klor atılımını artırır. İV uygulamadan sonra yaklaşık 30 dakika içinde diürez başlar ve etkinin süresi yaklaşık 2 saattir.
- Konjestif Kalp Yetmezliği
- Akut Pulmoner Ödem
- Nefrotik Sendrom
- Karaciğer Sirozu
- Hiperkalsemi
- Furosemid veya Sülfonamid türevi ilaçlara karşı aşırı duyarlılık
- Anürik hastalar
- Hepatik koma ve prekoma
- Hipovolemi
- Dehidrasyon
- Hipotansiyon
Ödem
- Konjestif kalp yetmezliği (KKY),
- Karaciğer sirozu
- Nefrotik sendrom
dahil böbrek hastalığı ile ilişkili ödem;
Doz sonrası sodyum tutulması olasılığı nedeniyle günlük tek bolus uygulamaları ESC 2021 Kalp yetmezliği kılavuzuna göre önerilmez. Ama sürekli infüzyonla, kararlı duruma daha erken ulaşmak için bir yükleme dozu kullanılabilir. Dozlar hastaya göre ve yanıta göre titre edilir. Dozaj oldukça kişiselleştirilmiştir. Daha önce frusemid kullanmamış hastada anlamlı diüreze neden olmak için 5 mg yeterli olabilirken bazı hastalarda özelikle belirgin böbrek yetmezliği olanlarda infüzyonla 100 mg/saat’lik dozlar gerekebilir.
IV/IM:
- Eğer hasta oral diüretik kullanmıyorsa, başlangıç dozu olarak 20-40 mg furosemid, 10 dakika içinde IV infüze edilir. Diüretik yanıt, tedavinin başlamasından kısa bir süre sonra değerlendirilmelidir. Yeterli bir diüretik yanıt, 2 saatte >50-70 mEq/L idrar sodyum içeriği ve/veya ilk 6 saatte >100-150 mL/saat idrar çıkışı olarak tanımlanır. Eğer 1 saat içinde yetersiz diüretik yanıt alınırsa, furosemid IV dozu iki katına çıkarılabilir.
- Uygulama sırasında önce 40 mg (2 ampul) Lasix, ardından 80 mg Lasix yapılır.
- İnfüzyon hızı 4 mg/dk’yı geçmemelidir ve glikoz çözeltileri ile verilmemelidir.
- Eğer hasta oral diüretik kullanıyorsa, hastanın yatıştan önce aldığı günlük oral dozun 1-2 katına denk gelen bir IV furosemid dozu başlangıç olarak uygulanır.
eGFR ≥30 mL/dakika/1.73 m²:
- IV: Başlangıç: 5 mg/saat; diüretik yanıt yeterli değilse, IV bolus dozunu tekrarlayınız ve sürekli infüzyonu 10 mg/saate yükseltiniz; bolus ve gerektiğinde 40 mg/saate kadar infüzyonu titre etmeye devam ediniz.
eGFR <30 mL/dakika/1.73 m²:
- IV: Başlangıç: 20 mg/saat; diüretik yanıt yeterli değilse, IV bolus dozunu tekrarlayınız ve sürekli infüzyonu 40 mg/saate yükseltiniz.
Toksisiteden kaçınmak için önerilen maksimum toplam günlük doz 600 mg’dır.
Oral: 20-80 mg PO günde bir kez verilir. Gerekirse günde 3-4 defaya kadar çıkılabilir, ancak günlük doz 600 mg’ı geçmemelidir.
Kategorisi: C Furosemid plasenta bariyerini geçmektedir.
Furosemid anne sütüne geçer ve laktasyonu inhibe edebilir. Furosemid ile tedavi edilen kadınlar bebeklerini emzirmemelidir.
- Dehidrasyon
- Hipotansiton
- Elektrolit dengesizliği
- Hipokalemi
- Hipokloremik alkaloz
- Yenidoğan bebeklede hiperbilirubinemi
- Hiperglisemi
- Hiperürisemi
- Pankreatit
- Tinnitus ve işitme kaybı
Elektrolit ve sıvı kaybının derecesine bağlı olarak dehidrasyon, kan hacminde azalma, hipotansiyon, elektrolit dengesizliği, hipokalemi ve hipokloremik alkaloz gelişebilir. Yüksek dozlarda ise kalp ritim bozuklukları ve böbrek yetmezliği riski artar.
- Aşırı veya kronik alkol tüketiminden kaçının. Alkol ortostatik hipotansiyon riskini artırır.
- Hipokalemiye yol açabileceğinden meyan kökü alımından kaçının.
- Sistemik lupus eritematosus, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği konusunda dikkatli olun.
- Furosemid, özellikle böbrek fonksiyon bozukluğu varlığında aminoglikozid antibiyotiklerin ototoksik potansiyelini artırabilir. Hayatı tehdit eden durumlar dışında bu kombinasyondan kaçının.
- Lityum genellikle diüretiklerle birlikte verilmemelidir. Diüretik ilaçlar lityumun renal klerensini azaltır ve yüksek lityum toksisitesi riski ekler. Bu yüzden beraber alımı önerilmez.
- LASIX 20 mg/2 ml IM/IV ampul
- DESAL 20 mg/2 ml IM/IV ampul
- FUROJECT 20 mg/2 ml IM/IV ampul
- FUROMID 20 mg/2 ml IM/IV ampul
- FUROSON 20 mg/2 ml IM/IV ampul
- https://www.uptodate.com/contents/image?imageKey=NEPH%2F120718&topicKey=PC%2F6884&source=see_link
- https://go.drugbank.com/drugs/DB00695
- https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/229428
- https://www.sanofi.com.tr/-/media/Project/One-Sanofi-Web/Websites/Europe/Sanofi-TR/Home/hakkimizda/saglik-cozumleri/urunler/receteli-urunler/g-m/lasix-20-kt.pdf?la=tr&hash=29F4FD2EB8072A853AE671A7AB401789
- https://reference.medscape.com/drug/lasix-furosemide-342423
- https://litfl.com/frusemide/
- https://acilci.net/furosemid-infuzyonu/
2.dozda 80mg/kg denmiş galiba kg kısmı yanlışlıkla yazılmış
Gerekli düzenleme sağlandı. Çok teşekkür ederiz…