Prasugrel (Effient®) Uygulama Akıl Kartı

0
2373

Bu İçerik Sadece Aboneler İçindir

Bu içeriğin kilidini açmak için lütfen abone olun.

Prasugrel , trombosit P2Y12reseptörünü geri dönüşümsüz olarak inhibe eden, oral yoldan uygulanan bir üçüncü kuşak tiyenopiridin grubu ilaçtır. Klopidogrel ile karşılaştırıldığında , prasugrel daha hızlı, güçlü ve öngörülebilir antiplatelet etkilere sahiptir, bu da akut koroner sendromlu (AKS) perkütan koroner girişim (PCI) uygulanan hastalarda aterotrombotik olaylarda daha büyük bir azalmaya yol açar. Daha da önemlisi, prasugrel’in faydalarının, ST-segment yükselmeli miyokard enfarktüslü (STEMI) hastalar da dahil olmak üzere çeşitli alt gruplarda tutarlı olduğu gösterilmiştir. Son yıllarda, özellikle primer perkütan koroner girişim (PPCI) yapılan STEMI hastalarında prasugrel kullanımında önemli bir artış olmuştur.

Etki Başlangıcı: 30 dakika
Etki süresi: 5-10 gün
Yarılanma Ömrü (t½): 4 saat
Metabolizma: Karaciğer
Atılım: İdrar, dışkı

Effient® 5 mg ve 10 mg tabletler

blank

blank

Prasugrel sadece tablet formülasyonunda mevcuttur; bu nedenle, uygulaması sadece oral yolladır. Prasugrel, hepatik CYP sistemi tarafından aktif ve inaktif bir metabolite dönüştürülen bir ön ilaçtır. Metabolitlerin aktif bileşeni ADP reseptörlerinde P2Y12’yi geri dönüşümsüz olarak bloke eder ve GPIIb/IIIa reseptör kompleksi aktivasyonunu önleyerek trombosit agregasyonunu ve aktivasyonunu azaltır.

blank

Oral alımdan yaklaşık 30 dakika hızlı emilir, metabolize edilir ve etki gösterir. Acil primer PCI yapılacak hastalarda, tabletlerin ezilmesi, uygulamadan sonraki 30 dakika içinde elde edilebilen daha hızlı emilim, daha hızlı ve daha yüksek antitrombosit etki ile ilişkilendirilmiştir.

Prasugrel’in aktif metabolitinin ortalama eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 3.7 saattir. İlacın yüzde 70’inin eliminasyonu böbrek yoluyla, yaklaşık yüzde 25’i dışkıda gerçekleşir. Etki başlangıcı 30 dakika ile üç gün içinde kararlı duruma ulaşır.  Trombosit üzerine etkisi  5- 10 gün sürer.

blank

  • Akut Koroner Sendrom (STEMI, NonSTEMİ, Anstable Anjina)
  • PCI (stent) Sonrası (Trombotik Olayların Önlenmesi)
  • Koroner Arter Baypas Greftleme Sonrası (Trombotik Olayların Önlenmesi)

ESC 2017 STEMİ KILAVUZU ÖNERİLERİ

Prasugrel Seçimi ve Zamanlaması ile İlgili Öneriler

Öneriler Sınıfa Sınıfb
PKG uygulanan AKS’li hastalarda, daha önce P2Y12 inhibitörü kullanmamış NSTE-AKS’li ya da PKG gerektirip başlangıçta konservatif/geleneksel olarak yönetilen STEMI ya da yaşamı tehdit eden kanama veya diğer kontrendikasyonların riski yüksek olmayan acil koroner kateterizasyon uygulanan stemi için aspirine ilaveten prasugrel (60 mg yükleme dozu, günlük doz 10 mg) önerilir I B
STEMI’si olan hastalarda önerildiği gibi koroner anatomisi bilinen ve PKG uygulanması kararı verilen hastalarda da bir P2Y12 inhibitörü ile ön tedavi genellikle önerilir. I A
Trombolitik tedavi gören STEMİ hastalarında aspirine ilaveten klopidogrel (yaşı≤75 olan hastalarda 300 mg yükleme dozu, günlük doz 75 mg) önerilir. I A
İskemik (ör. yüksek SYNTAX skoru, geçirilmiş stent trombozu, implante edilen stentlerin yeri ve sayısı) ve kanama (ör. PRECISE-DAPT skoruna göre) riskleri göz önünde bulundurularak, PKG yapılan stabil KAH hastalarında klopidogrel yerine aspirine ilaveten tikagrelor veya prasugrel düşünülebilir. IIb C
Koroner anatomisi bilinmeyen NSTE-AKS hastalarında prasugrel verilmesi önerilmez. III B
AKS = Akut Koroner Sendrom; KAH = Koroner Arter Hastalığı; DAPT = İkili antiplatelet tedavisi; NSTE-AKS = ST Elevasyonsuz Akut Koroner Sendrom; OAC = Oral Antikoagülan; PKG = Perkütan Koroner Girişim; PRECISE-DAPT = Kanama Komplikasyonlarını Öngörme Stent implantasyonu ve ardından İkili Anti Trombosit Tedavisi uygulanan hastalarda; STEMI = ST Yükselmeli Miyokard İnfarktüsü; SYNTAX = Taksus ile Perkütan Koroner Müdahale ve Kalp Cerrahisi Arasındaki Sinerji.

blank

  • Etkin madde veya diğer yardımcı maddelere aşırı duyarlılık
  • Aktif patolojik kanama
  • İntrakraniyal hemoraji öyküsü
  • Geçici iskemik atak veya inme öyküsü
  • Artan kanama riskinden dolayı ≥ 75 yaşından büyük hastalarda prasugrel kullanımı önerilmemektedir. ≥75 yaşındaki hastalarda, etkisinin belirgin olduğu diyabetli hastalar veya önceden MI öyküsü olan hastalarda önerilir.

blank

Akut Koroner Sendrom

STEMİ: ST elevasyonlu akut miyokard enfarktüsü olan hastalarda prasugrel tedavisi

  • 60 mg

bir yükleme dozu önerilmektedir. Anjio öncesi hastaya verilir.

İdame : Önerilen prasugrel dozu;

günde 10 mg’dır.

  • 60 kg’ın üzerindeki kişiler için: İdame dozu günde 10 mg’dır
  • 60 kg’ın altında veya 75 yaşın üstündeki  kişiler için: İdame dozu günde 5 mg’dır. Kanama riski yüksek olduğu için daha düşük doz önerilmektedir.

Prasugrelin idamesi aspirin ile kombinasyon şeklinde önerilmektedir. Günde 75-mg ile 325 mg aspirin ile beraber 6-12 ay tedavi devam edilmelidir.

NSTEMİ/NonSTEMİ: ST elevasyonsuz miyokard enfarktüsü ve unstabil angina olan hastalarda,  Prasugrel koroner anatomi görüldükten sonra önerilmektedir (Prasugrel anjio öncesinde uygulandığında faydası gösterilmemiştir).

  • 60 mg’lık tek

bir yükleme dozu önerilmektedir. Son yıllarda  eğer hastaya koroner anjiografi gecikmeden yapılacaksa anjio sonrası P2Y12 inhibitörlerinin yüklenmesi önerilmektedir. Bu hastalara acil serviste ;

  • UFH 70 U/kg IV
  • ASA 300 mg

verilmesi yeterlidir.

İdame : Önerilen 60 kg’ın üzerindeki kişiler için idame dozu günde 10 mg’dır. Prasugrel alan düşük kilolu (60 kg’ın altındaki)  veya 75 yalın üstündeki kişilerde kanama riski arttığından, günde 5 mg’lık daha düşük bir doz önerilir. Prasugrel uygulaması aspirin ile kombinasyon halinde olmalıdır.

blank

blank

AU TGA gebelik kategorisi: B1 ve US FDA gebelik kategorisi: Atanmamıştır. Hayvan çalışmaları, maternal toksisiteye neden olan dozlarda fetal vücut ağırlığında hafif bir azalma olduğunu ortaya koymuştur. İnsan hamileliğine ilişkin kontrollü veri yoktur.

blank

Kullanım tavsiye edilmez; Bu ilacın emzirme döneminde kullanılması için yarar, riskten daha ağır basmalıdır. insan sütüne geçip geçmediği bilinmiyor. Hayvan deneylerinde süte geçtiği saptanmış.

blank

  • Kanama
  • Trombotik trombositopenik purpura (TTP)
  • Hazımsızlık
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Burun kanamas
  • Hematom ve morarma

Prasugrel ile ilişkili en yaygın yan etki kanamadır. Ağırlığı 60 kg’ın altında olan, yakın zamanda travma geçiren, yakın zamanda geçirilmiş ameliyat olan ve aktif kanamalı peptik ülseri olan hastalarda kanama riski artabilir. Artmış kanama riski, atılımın azalması ile ilişkili olduğu için böbrek yetmezliğinde de görülür. Prasugrel’in neden olduğu kanama için bir panzehir yoktur. Teorik olarak kanama meydana gelirse, trombosit transfüzyonu ile hemostaz sağlanabilir. Bununla birlikte, prasugrel uygulamasından sonraki 4 saat içinde trombosit transfüzyonu daha az etkili olabilir. Prasugrel’in erken kesilmesi stent trombozu ve artmış kardiyovasküler sonuçlarla ilişkili olduğundan, mümkünse kanama yönetimi prasugrel durdurulmadan yapılmalıdır.

Trombotik trombositopenik purpura (TTP), tienopiridin kullanımıyla ilişkili nadir fakat ciddi bir yan etkidir ve genellikle tedaviye başladıktan sonraki iki hafta içinde ortaya çıkar.  TTP yönetimi acil plazmaferez gerektirir.

Prasugrel’in varfarin veya NSAIDS ile birlikte kullanılması, kronik olarak kullanıldığında kanama riskini artırır.

blank

Prasugrel hızlı ve geri dönüşü olmayan trombosit inhibisyonuna neden olur ve toksisite durumunda hayatı tehdit eden kanama ile ilişkilendirilebilir. Araştırmacılar, 2000 mg/kg dozunda sıçanlarda ölümcüllük gözlemlediler. Prasugrel ile toksisite durumunda kullanılabilecek bir panzehir yoktur. Prasugrel’in aktif metaboliti muhtemelen diyaliz yoluyla uzaklaştırılamaz.

blank

  • Böbrek yetmezliğinde doz ayarlaması gerekli değildir; bununla birlikte, ilacın atılımının azalması nedeniyle orta ila şiddetli böbrek yetmezliği ile artan kanama riski vardır.
  • Hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliği (Child-Pugh sınıf A ve B) için doz ayarlaması gerekli değildir. Araştırmacılar, şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda (Child-Pugh sınıf C) prasugrel kullanımını incelememiştir; bununla birlikte, genellikle artan kanama ile ilişkilidir.
  • Acil koroner arter baypas greft cerrahisi (CABG) geçirmesi muhtemel hastalarda Effient’e başlamanması önerilmez. Mümkünse, herhangi bir ameliyattan en az 7 gün önce Effient’i n kesilmesi gerekmektedir.
  • Kanama için ek risk faktörleri şunları içerir:

-Vücut ağırlığı <60 kg
-Kanama eğilimi
-Kanama riskini artıran ilaç kullanımı (varfarin, heparin, fibrinolitik tedavi, steroid olmayan antienflamatuar ilaçların )
-75 Yaş üstü

blank

  • EFFIENT 10 mg 28 film kaplı tablet

blank

  • https://academic.oup.com/eurheartj/article/39/3/213/4095043
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557427/
  • https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/efient-epar-product-information_en.pdf
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S073510971600913X
  • https://file.atuder.org.tr/_atuder.org/fileUpload/FFS2krf2i3jP.pdf
  • https://uspl.lilly.com/effient/effient.html#pi

blank

ST Eleve Miyokard İnfarktüsü (STEMİ) Kılavuzu ESC 2017

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz