Astım Reçetesi

0
6790

Bu İçerik Sadece Aboneler İçindir

Bu içeriğin kilidini açmak için lütfen abone olun.

Astım, hava yollarının inflamasyonu ve buna  bağlı geri dönüşümlü, değişken hava yolu obstrüksiyonu ile karakterize kronik bir hastalığıdır. Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar ve egzama ve saman nezlesi gibi atopinin diğer özellikleriyle ilişkilidir. Klinik olarak çok hafif, ara sıra gelen hırıltılı solunum sıkıntısından, yaşamı tehdit eden hava yolu kapanmasına kadar değişken kliniğe sahiptir.

blank

blank

  • Allerjene Maruziyet
  • Hava Kirliliği
  • Sigara Dumanına
  • Enfeksiyonlar
  • Aktivite
  • Meslek

blank

Hastalar genellikle alerji, egzersiz ve soğuk algınlığı ile şiddetlenen bir hırıltı veya öksürük öyküsü verirler. Hastalarda;

  • Hışıltılı solunum
  • Nefes darlığı
  • Öksürük
  • Göğüste sıkışıklık hissi

semptomları ve bu semptomların varlığı, sıklığı ve yoğunluğunun zaman içinde değişken olması ile karakterize bir hastalıktır. Semptomlar değişken ekspiratuvar hava akımı kısıtlanması ile ilişkilidir. Semptomların ve ekspiratuvar hava akımı kısıtlanmasının zaman içindeki değişkenliği astımın tipik ve tanımlayıcı özelliği olup astımın diğer solunum yolu hastalıklarından ayrımında önemlidir. Semptomların geceleri daha kötü olmasıyla birlikte genellikle günlük varyasyon vardır. Akut alevlenmelerle ilişkili hafif göğüs ağrısı olabilir.

blank

Astım atak tedavisi beta-2 agonistleri (salbutamol) ve muskarinik antagonistler (ipratropium bromür) gibi bronkodilatörleri ve inhale ve sistemik steroidler (genellikle beklometazon) gibi anti-inflamatuarları içerir. Astım tedavisi inhalasyon yoluyla, oral veya parenteral (subkütan, intravenöz ya da intramüsküler enjeksiyon) olarak uygulanabilmektedir. Acil serviste inhale tedavi tercih edilmektedir. İnhale tedavinin avantajı ise düşük sistemik yan etki riskiyle ilaçların doğrudan hava yollarına verilmesi ve bu bölgelerde daha yüksek lokal konsantrasyonlara ulaşabilmesidir. Daha detaylı anlatıma buradan ulaşabilirsiniz.

blank

Yetişkin

Hafif Astım

Reçete 01:

blank

I- Ventolin® (salbutamol) inhalasyon DIB s:1×2

  • Her dozda 100 mikrogram salbutamol bulunur. Hafif vakalarda  nefes darlığı çektiği zaman  tek seferde 1 veya 2 puf şeklinde kullanılabilir. Semptomları gün içerisinde devam ediyor ise günde 4 defa 2 puf şeklinde kullanılması önerilir.

blank

Orta Astım

Reçete 01:

blank

II-İpravent® (ipratropium bromüre) Nebül DIB s:4×1 

  • Orta şiddetli vakalarda günde 4 defa nebülizatörle uygulanmalıdır.

III-Prednol® (metilprednizolon) 16 mg 20 tb DIB s:1×3 

  • Orta şiddetli vakalarda günde 48 mg tek seferde alınır hasta 5-7 gün kullanır.

Reçete 02:

blank

I-Combiventl® (salbutamol+ipratropium bromüre) tek doz 20 Flakon  DIB s:4×1 

  • Orta şiddetli vakalarda günde 4 defa nebülizatörle uygulanmalıdır.

Reçete 03:

blank

I-Symbicort®Turbuhaler (Budesonid+ Formoterol) 160/4.5 mcg Doz İnhalasyon  DIB s:2×1 

  • Orta şiddetli vakalarda günde  2 defa inhalasyon şeklinde akciğerlere nefes alma yoluyla  uygulanmalıdır.

blank

  • Astım hastalığının tedavi süresini belirleyen, hastanın şikayetlerinin sıklığı ve hastalığın şiddetidir. Yılda bir kez şikayeti olan, bunun dışında hiçbir şikayeti olmayan bir astım hastasının her gün ilaç kullanmasına gerek olmayabilir. Ama şikayetleri sık sık tekrarlayan, günlük yaptığı aktiviteler sırasında öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi solunum şikayetleri olan, şiddetli atakları olan hastaların (bunlar kontrol altında olmayan hastalardır) bu şikayetleri kontrol altına alınıncaya kadar düzenli tedavi kullanması gerekebilmektedir.
  • Astım hastalarında, hastalığın şiddetine (hafif, orta, ağır) göre hangi ilaçların hangi dozda ve ne sıklıkta kullanılacağı hastayı takip eden doktor tarafından düzenlenmektedir. Hasta her kontrole geldiğinde yakınmalarına göre tedavi planı takip eden doktoru tarafından gözden geçirilerek gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Astım hastalığının tedavisi için standart bir süre yoktur. Hastanın yakınmaları kontrol altına alındıktan sonra, tedavi yavaş yavaş azaltılır ve bazı zamanlar tamamen kesilebilir. Tedavi kesildikten bir süre sonra yakınmaları tekrar olursa astım tedavisine tekrar başlanmaktadır. Hastaların tam kontrol sağlanıncaya kadar uzun süre ya da hayat boyu ilaç kullanması gerekebilir.
  • Acil hekimleri tarafından başlatılan tedavi gögüs hekimlerince takip edilmeli bu yüzde hastaya poliklinik önerilmelidir. Tedavi polkl
  • ilaçlara doktor kontrolü altında gereğinde kesilip, gereğinde tekrar başlanabilir. Bu tedavi değişikliği hastanın yakınmalarının durumuna ve kurtarıcı/rahatlatıcı ilaç kullanımına göre planlanır. İlacın kesilmesi ve yeniden başlanması ile ilgili olarak doğru zamanlama oldukça önemlidir. Çünkü ilaçların
    zamanından önce kesilmesi astım şikayetlerinin ortaya çıkmasına ve hastalığın kontrolden çıkmasına neden olmaktadır. Bu durumda tedavi başarısızlık ile sonuçlanabilmektedir.

blank

J45 Astım
J45.0 Astım, allerjik
J45.1 Astım, İntrensek (allerjik olmayan)
J45.8 Astım, karma
J45.9 Astım, tanımlanmamış
J46 Status astmatikus

blank

Astım Acil Yaklaşım

 

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz