Colles Kırığı

0
14200

Distal radius kırıkları genellikle el açık vaziyette yere düşme sonucu radius dorsale açılanması ile oluşur. Metafiz bölümünde oluşan basit tarzdaki kırıklardan, eklem içine ulaşan parçalı, karmaşık ve zor kırıklara kadar olan geniş bir yelpaze gösterir. El açık vaziyette düşme sonucu oluşan Colles kırığı ilk kez 1814’ de Abraham Colles tarafından tanımlanmıştır. Her yaş gurubunda sık karşılaşılan kırıklardandır.

Kırık genellikle radius distal metafizinde olur bilekte şişme genişleme ve duyarlılık   mevcuttur. Distaldeki kırık fragmanı dorsale deplase ve açıklığı dorsale bakan angulasyon ve radiusta kısalık görülür. Bunun sonucu olarak el bilek bölgesinde çatal sırtı deformitesi meydana gelir.blank

blank

blank

Distal radius kırığı tedavisinin amaçları, distal fragınandaki dorsal ve volar deplasman ile birlikte radial kaymayı düzelterek redüksiyonu sağlamak, redüksiyonun devamlılığını koruyabilmek ve mümkün olan en kısa sürede ağrısız yeterli bir el bileği hareketi kazandırmak, onu travma öncesi aktivitesine döndürmek, erken ve uzun vadede dejeneratif değişiklik ve sekel riskini azaltmaktır.

Tedavi yöntemini belirleyen etmenler; hastanın yaşı, kemik kalitesi, mesleği, genel sağlık durumu, kırığın şekli, birlikte görülen lezyonlar ve tedaviyi yapan kişinin deneyimidir.

blank

Redüksiyon : Non-artiküler radius distal uç kırıklarının çoğu başarılı bir şekilde ameliyatsız olarak tedavi edilebilirler. Colles kırıklarının büyük çoğunluğu kapalı redüksiyon ve alçı (cast ) immobilizasyon ile tedavi edilebilir. Yapılacak alçı dirseğin altından metakarpal kemiklere kadar uzanır. Topu elle tutup vurmaya hazırlanırken  elde edilen pozisyonu benzerdir. Bu alçıya bir Colles alçı denilir.

Cerrahi tedavi: Kırık stabil olmadığında veya kapalı redüksiyon yetersiz olduğunda (yani dorsal açılma > 10 derece ;kemikte kısalma > 5 mm ; çok miktarda parçalanma da) Açık redüksiyon ve iç sabitleme uygulanır.

Komplikasyonlar

  • Çatal sırtı deformitesi olarak bilinen deformite oluşur.
  • Median sinir felci,
  • Karpal tünel sendromu
  • Refleks sempatik distrofi
  • Sekonder osteoartrit, intraartiküler tutulum
  • Ekstensor pollicis longus tendon rüptürü gelişebilir.

Örnek

blank

blank

blank

  • http://file.atuder.org.tr/_atuder.org/fileUpload/rkNKF6dQkDjm.pdf
  • http://dergi.totbid.org.tr/totbid/dergi/pdf2014_2_10.pdf
  • https://radiopaedia.org/articles/colles-fracture

blank

Ekstremite Travmalı Hastaya Genel Yaklaşım

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz