Deri ve Yumuşak Doku Enfeksiyonları Kılavuzu IDSA 2014 Önerileri

0
1558

blank

Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Topluluğu (IDSA) 2014 yılında Deri ve Yumuşak Doku Enfeksiyonlarının Teşhisi ve Tedavisine İlişkin Uygulama Yönergeleri kılavuzda yumşak doku enfeksiyonlarını  Pürülan İnfeksiyonlar  ve Pürülan Olmayan İnfeksiyonlar olarak kısma ayırmıştır.

blank

Pürülan olmayan deri ve yumuşak doku enfeksiyonlar

  • Hafif enfeksiyon: Pürülan odak olmadan tipik selülit / erizipel.
  • Orta enfeksiyon: Sistemik enfeksiyon belirtileri gösteren tipik selülit / erizipeller.
  • Şiddetli enfeksiyon: Ağızdan antibiyotik tedavisi başarısız olan veya sistemik enfeksiyon bulguları olan veya immün sistemi baskılanmış olanlar veya bül, ciltde soyulma, hipotansiyon, organ yetmezliği bulguları olan hastalar.

Pürülan deri ve yumuşak doku enfeksiyonları

  • Hafif enfeksiyon: Pürülan deri ve yuşak doku enfeksiyonları için, kesi ve drenaj endikedir.
  • Orta enfeksiyon: hastalar da pürülan enfeksiyon bulguları ile birlikte sistemik enfeksiyon bulguları
  • Şiddetli enfeksiyon: İnsizyon ve drenaj artı oral antibiyotik veya bu antibiyotiklerin başarısız olduğu hastalar
    Ateş> 38 ° C, taşikardi (> 90 /dk), taşipne (> 24/dk ) veya anormal lökosit(>12 000 veya <400 hücre / μL) veya bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar.

Erizipel ve Selülitin Tanı ve Tedavisinde Neler Yapılmalıdır?

Öneriler

  • Kutanöz aspirat, biyopsi, sürüntüden kültür veya kan kültürü uygulamaları rutin olarak önerilmez (güçlü, orta).
  • Kan kültürü yapılması önerilir (güçlü, orta). Kemoterapi uygulanan kanser, nötropeni, ciddi hücre-aracılı immün yetmezlik, soğuk yaralanmaları/siper ayağı ve hayvan ısırıkları gibi ek durumları olan hastalarda kutanöz aspirat, biyopsi veya sürüntülerin mikroskobik inceleme ve kültürlerinin yapılması düşünülmelidir (zayıf, orta).
  • Sistemik enfeksiyon belirtileri olmayan tipik selülit vakaları, streptokoklara (hafif) karşı etkili olan bir antimikrobiyal ajan almalıdır (güçlü, orta).
  • Sistemik enfeksiyon belirtileri olan selülit (orta derecede pürülan olmayan) için sistemik etkili antibiyotikler endikedir. Birçok klinisyen metisiline duyarlı S. aureus’a (MSSA) (zayıf, düşük) karşı etkili ajanlarıda tedaviye eklemektedir. Penetran travma, vücudunun başka yerinde MRSA enfeksiyonu bulgusu, MRSA ile nazal kolonizasyon, damar içi uyuşturucu madde kullanımı veya SIRS (şiddetli pürülan olmayan) ile ilişkili selüliti olan hastalar için; vankomisin veya hem MRSA hem de streptokoklara karşı etkili başka bir antimikrobiyal önerilir (güçlü, orta).
  • Ciddi enfeksiyon riski altındaki hastalarda (şiddetli pürülan olmayan), geniş spektrumlu antimikrobiyal kullanımı düşünülebilir (zayıf, orta). Vankomisin artı piperasilin -tazobaktam veya imipenem/meropenem, şiddetli enfeksiyonlar için uygun bir ampirik rejim olarak önerilmektedir (güçlü, orta).
  • Önerilen antimikrobiyal tedavi süresi 5 gündür, ancak bu süre içinde enfeksiyon düzelmezse tedavi uzatılmalıdır (güçlü, yüksek).
  • Etkilenen bölgenin elevasyonu ve ödem veya altta yatan kutanöz hastalıklar gibi predispozan faktörlerin tedavisi önerilir (güçlü, orta).
  • Alt ekstremite selülitlerinde, fissür, pullanma veya maserasyon gibi şikayetlerin tedavisi patojenlerle kolonizasyonu önleyebileceği ve tekrarlayan enfeksiyon insidansını azaltabileceğinden, klinisyenler ayak interdigital boşlukları dikkatlice muayene etmelidir.
  • SIRS, şuur değişikliği veya hemodinamik instabilitesi (hafif, pürülan değil) olmayan hastalar için ayaktan tedavi önerilir (güçlü, orta). Ciddi veya nekrotizan enfeksiyon endişesi varsa, tedaviye uyunçu kötü olan hastalarda, ciddi immunosupresif hastalarda enfeksiyon durumunda ya da ayaktan tedavinin başarısız olduğu hallerde (orta veya şiddetli pürülan olmayan,) hastaneye yatış önerilir (güçlü, orta).

V. Selülitin Antibiyotik Tedavisinin Bir Bileşeni Olarak Anti-inflamatuar Ajanlar Kullanılmalı mı?

Öneriler

  • Diyabetik olmayan erişkin hastalarda selülit varlığında sistemik kortikosteroidler (örn. Prednizon 40 mg/ gün, 7 gün süreyle) düşünülebilir.

 Tekrarlayan Selülit Varlığında Tercih Edilen Değerlendirme ve Tedaviler Nedir?

Öneriler

  • Ödem, obezite, egzama, venöz yetmezlik ve ayak parmak araları anormallikleri gibi predispozan durumları tanımlayın ve tedavi edin (güçlü, orta). Bu uygulamalar rutin hasta bakımının bir parçası olmalı ve selülitin akut döneminde kesinlikle yapılmalıdır (güçlü, orta).
  • Predispozan faktörlerin tedavi veya kontrol edilmesi çabalarına rağmen yılda 3-4 selülit atağı geçiren hastalarda, 4-52 hafta süreyle oral penisilin veya eritromisin-bid ya da 2-4 haftada bir intramüsküler benzatin penisilin gibi profilaktik antibiyotiklerin uygulanması düşünülmelidir (zayıf, orta). Predispozan faktörler devam ettiği sürece bu rutine devam edilmelidir (güçlü, orta).

blank

  • https://academic.oup.com/cid/article/59/2/e10/2895845?login=false

blank

Sellülit Acil Yaklaşım

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz