Atrial Fibrilasyon Sınıflama Akıl Kartı

0
3395

Atriyal fibrilasyon, sinus ritmine döndürülebilmesi ve oluşum süresine bağlı olarak sınıflandırılmaktadır. Genellikle ilk 48 saatte spontan olarak sinüs ritmine dönen ve 7 gün veya daha az süren formu paroksismal AF; 7 gün üzerinde süren ve kardiyoversiyonla sinüs ritmine dönebilen formuna persistan AF, 1 yılın üzerinde kardiyoversiyonla sinüs ritmine dönme ihtimali olan formuna uzun süreli persistan AF, sinus ritmine dönme ihtimalini olmayan formuna permenant (kalıcı) AF denir . Avrupa kılavuzundan uyarlanan algoritma Şekil 1’de görülmektedir. Başka bir sınıflandırma ise; kalp kapak patolojilerine bağlı oluşan valvular AF (protez kalp kapağı, romatizmal mitral kapak hastalığı, tamir edilmiş mitral kapak) ve herhangi bir kapak hastalığına bağlı oluşmayan nonvalvular AF’dir

Atriyal Fibrilasyon Sınıflandırılması

1) AF oluşum şekli

2)AF tedavisine cevaba göre

3-Süreye göre

4-Kapak hastalığına göre

yapılabilir

*Paroksismal AF (nöbetler şeklinde gelen): Genellikle dakikalarca veya saatlerce süren ve sonunda kendi kendine geçen , tekrarlayan vakalar oluşması halidir.

*Persistant AF (sürekli): Aritminin kendiliğinden düzelmemesi halidir.Sinus ritmine dönmesi için farmakolojik veya elektriksel kardiyoversiyon gereklidir.

* Lone AF: Kardiyovasküler hastalık öyküsü olmayan , EKG’sinde (AF dışında ) bir değişiklik olmayan ve PA AC grafisi normal olan hastalar iyi tolere edilen AF ile başvurursa, onları yapısal olarak normal kalp kaynaklı LONE AF olarak isimlendiririz.

Atriyal fibrilasyonun süresine göre sınıflandırılması 

blank

İlgili Yazılar

Avrupa Kardiyoloji Derneği 2016 Atrial Fibrilasyon Kılavuzu

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz