Hiperpotasemi (Hiperkalemi) Yönetimi Akıl Kartı

0
14142

Potasyum yüksekliği böbrek yetmezliği olan hastalarda sık karşımıza çıkabilecek hayatı tehdit eden bir durumdur. Ciddi kardiyak ritim bozukluklarına neden olabilir.

Tedavisi temel olarak 5 basamakta planlanmalıdır yakın monitörizasyon kardiyak ileti bozukluklarını takibi için önemlidir.

  1. Kardiyak Koruma: Hiperpotasemi hücre membran stabilizasyonunu bozduğu için kardiyak ileti hücrelerinde bozukluklar meydana getirir. Hastaların EKG değerlendirmesi hızlıca yapılmalı, EKG değişikliği varsa intravenöz Ca verilmelidir.
  2. K’u Hücre İçine Sokma: Potasyum hücre içinin baskın pozitif yüklü iyonudur. Hücre dışındaki K hücre içine alınarak ekstrasellüler alandaki potasyum miktarı ayarlanabilir.
    • İnsülin ile hücreye glikoz alımı, Na-K ATPaz aracılığı ile K hücre içine alınarak sağlanır.
    • Beta stimulasyon ile K intrasellüler alana alınır.
  3.  K’u Vücuttan Uzaklaştırma: Potasyum kayekasalat ya da hemodiyaliz ile vücuttan uzaklaştıtılabilir. Hafif şiddetteki hiperpotasemide oral ajanlar kullanılabilirken tedaviye rağmen gerilemeyen şiddetli hiperpotasemi durumunda hemodiyaliz gerekebilir.
  4. Serum K ve Glikoz Düzeylerinin Takibi: Tamponize mayi verilen hastalarda kan şekeri takibi yapmak çok önemli olacaktır, özellikle diyabetik hastalarda yakın kan şekeri takibi yapılmalıdır. Serum K düzeyi takibi için ağır hiperpotasemi durumunda tamponize mayi sonrasında 2 saatlik takip önerilirken venöz kan gazı takibi de yapılabilir. Asidoz düzeyi hiperpotasemiyi arttırır.
  5. Rekürrensin Önlenmesi: Özellikle dışardan alımlara bağlı hiperpotasemi durumunda kaynağı kesmek en önemli çözüm olacaktır.Bunun dışında hastanede yatmakta olan hastalarda iyatrojenik hiperpotasemiye neden olabilecek diüretiklerin kullanımında dikkatli olunmalıdır. İdrar çıkımı azalmış ya da olmayan hastalarda K replasmanından kaçınılmalıdır.

 

blank

blank

Hiperpotasemi (Hiperkalemi)

 

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz